KARATE KOT KULTURA IN ŠPORT

Karate je nastal že v 19. stoletju na japonskem otoku Okinava.

Po svetu se uči več stilov karateja, kot na primer Wado-rju, Goju-rju, Shito-rju, Kyokushin, Shotokan, Fudokan itd. Med naštetimi naj izpostavim Shotokan kot najbolj razširjeni stil. Zasnovala sta ga Gichin Funakoshi in njegov tretji sin Gigō Yoshitaka Funakoshi.

Še en stil, ki se razlikuje od Shotokana in se hitro širi po svetu, je Fudokan. Zasnoval ga je leta 1980 v Parizu, prof. dr. Ilija Jorga.

Karate zahteva veliko odrekanja, kot tudi polno psihično in fizično stabilnost. To lahko razberemo iz delovanja velikih mojstrov karateja, kot so: Avi Rokah, Justo Gomez, Hiroshi Shirai, Hirokazu Kanazawa, Hidetaka Nishiyama in drugi. Da so postali veliki mojstri, je bilo potrebnega veliko dela, truda in zavzemanja zase ter ostale.

K temu, da se priljubljenost karateja skozi desetletja ni prav nič zmanjšala, so prispevali še predstavniki mlajših generacij kot so: Luca Valdesi, Ryo Kiyna, Kazumasa Moto, Damjan Hugo Quintero Capdevila, Rafael Aghayev, Rika Usami, Sandy Scorado in drugi.

Podobno kot pri drugih stilih je vadba Shotokan karateja razdeljena v tri sklope: kihon, kata in kumite. Shotokan je zelo dinamičen stil, ki razvija močne tehnike in hitrost. Vključuje lome, mete in nekatere tehnike, značilne za jiu-jitsu.

Shotokan velja za tradicionalni karate, je močnejši in učinkovitejši od kateregakoli sorodnega stila. To je prvinski stil, če želite obvladati pristne tradicionalne borilne veščine.

Filozofija  karateja ni samo v tem, da se naučite boriti, temveč išče odgovore tudi na vprašanja, kako doseči ponižnost, spoštovanje, sočutnost, potrpljenje, ter zunanji in notranji mir.

Članek 2020, Vladimir Salamić, 1.dan

 

 

Top objavljeni prispevki

Zbrana mnenja

Vsi komentarji →